Luikenproject

Over luiken

Klein Elschot, Hallerweg 6, Ruurlo, gemeente Berkelland, 10 luiken

Wat wordt verstaan onder een luik, blinde of venster?

In zijn algemeenheid wordt onder luiken verstaan: bouwdelen waarmee openingen in een gevel afgesloten kunnen worden (“geloken”). Dat kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. De uitvoeringsvormen zijn divers: scharnierend, schuivend, binnen of buiten, gesloten of in de vorm van louvre luiken. Het Luikenproject richt zich op de traditionele houten luiken aan de buitenzijde van boerderijen.

Waarom zijn luiken waardevol?

Luiken aan boerderijen hadden primair een beschermende functie. Met luiken kon de leefruimte in de boerderij beschermd worden tegen allerlei kwalijke invloeden van buiten: wind, kou en een te veel aan zonlicht, maar ook tegen allerlei gespuis dat het platteland onveilig maakte. Luiken werden daarmee een niet te missen onderdeel in het beeld van de boerderij. Gemaakt door de lokale timmerman waren vorm en uitvoering vaak streekgebonden. Kleurgebruik en versieringen werden ingezet om te laten zien waartoe de boerderij behoorde. Luiken aan boerderijen dragen met hun opvallende aanwezigheid in belangrijke mate bij aan de herkenbaarheid van de historische boerderij.

Maar luiken hebben ook toekomst. Duurzaamheid staat volop in de belangstelling. Het beperken van het energiegebruik door het tegengaan van warmteverlies is daarbij van groot belang. Het vensterluik was daar altijd al voor bedoeld, en is daarmee ook in de toekomst een natuurlijke duurzame oplossing.

Verder lezen

Voor impressies uit een paar boeken over boerderijen: klik hier.