Het Luikenproject, doel en inhoud
Het Luikenproject biedt eigenaren van historische boerderijen een financiële bijdrage bij het aanbrengen, vervangen of herstellen van luiken of blinden – in de Achterhoek: vensters – aan de boerderij.
De Boerderijenstichting Achterhoek beoogt met het Luikenproject de betrokkenheid bij het agrarisch erfgoed te vergroten en de Achterhoek mooier te maken. Voor de BSA zijn daarbij van belang goede zichtbaarheid van de luiken, bij het karakter van de boerderij passende vervaardiging en materiaalkeuze, en de mogelijkheid de informatie, kennis en ervaring opgedaan bij het Luikenproject met zoveel mogelijk belangstellenden te delen.
LEADER Achterhoek
De BSA voert het Luikenproject uit en treedt al doende op als verdeler van de door LEADER en de zeven aan LEADER Achterhoek deelnemende gemeenten ten behoeve van dit project ter beschikking gestelde subsidiegelden. Alleen boerderijen in die gemeenten komen voor deelname in aanmerking. Het gaat om de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Met dit Luikenproject is de BSA erin geslaagd om 46 boerderijen te helpen met het restaureren of vernieuwen van de luiken. In het totaal zijn er 482 geproduceerd.
Hoogte financiële bijdrage
De financiële bijdrage bedroeg 40% van de te maken kosten met een maximum van € 2.100 per boerderij.
Wat werd gefinancierd?
- Houten luiken zijn kostbaar en onderhoudsintensief. Met het wegvallen van de pure functionele betekenis zijn veel luiken verdwenen of in een abominabele staat van onderhoud. Het terugbrengen of herstellen draagt, mits goed en zorgvuldig uitgevoerd, bij aan het herstel van het streekeigen historische beeld. Daarom kwamen naast de directe uitvoeringskosten ook kosten die te maken hebben met een zorgvuldige voorbereiding voor een financiële bijdrage in aanmerking. De volgende kosten konden bij de aanvraag worden betrokken:Voorbereidingskosten: inmeet- en tekenwerk door een deskundige.
- Legeskosten die samenhangen met de aanvraag omgevingsvergunning in het geval dat het gaat om het aanbrengen van luiken aan een rijks- of gemeentelijk monument (verplicht).
- Materiaalkosten (hout, verf, luikbeslag).
- Productiekosten (timmerman, smid, schilder).
Omdat er van mocht worden uitgegaan dat de deelnemer zelf ook de handen uit de mouwen stak konden daarvoor per aanvraag maximaal 8 uur à € 35,- per uur als kosten opgevoerd worden.
Waar werden de luiken op beoordeeld?
Om te bepalen welke aanvragen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, hanteerde de speciaal daartoe in het leven geroepen selectiecommissie de volgende vier criteria:
- In welke mate is de boerderij zichtbaar vanaf de openbare weg, fiets- of wandelpad, door openstelling van het erf of anderszins?
- In welke mate dragen boerderij en erf bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het omringend landschap?
- Wat is de bouwkundige staat van de boerderij?
- In welke mate is er sprake van een in cultuurhistorisch opzicht waardevolle boerderij en bijbehorend erf? Aspecten zijn onder meer: gebouwtypologie, streek- en locatiegebondenheid, karakteristiek, betekenis voor de geschiedenis van de landbouw, maar ook de nu nog bestaande maatschappelijke betekenis.
Omdat er meer aanvragen werden goedgekeurd dan er budget was stelde de selectiecommissie de rangorde voor toekenning van een financiële bijdrage vast. In de praktijk bleek het budget meer dan voldoende en werd het overschot besteed in één of meer van de andere gemeente(n).