De Heurne Kemperjanshuisweg 3 Boerderij ’t Uylenest

Onze boerderij ’t Uylenest is in 1997 verbouwd. De voormalige boerderij werd gebruikt voor uiteenlopende agrarische doeleinden: melkvee in de grupstal, kippen in een stenen kippenhok (model Lessenaar 1930), zeugen houden in ’t Spieker (uitbouw), varkens mesten in de schoppe en het onderhouden van weilanden en bouwlanden. Ook werd er fruit geteeld in de oude boomgaard.

We hebben de boerderij verbouwd met het behoud van het agrarische karakter en het opnieuw bouwen van voormalige, verdwenen bouwsels. Het stenen kippenhok (model Lessenaar) was een ruïne en is totaal gerenoveerd. Op oude foto’s was het hok te zien (1930). De inmiddels verdwenen hooiberg is nagebouwd. Dit geldt ook voor het bakhuusje. Ook in de bongerd zijn, naast de oude fruitbomen, nieuwe hoogstammers (oude rassen) aangeplant.
Vroeger zat er aan de schoppe een overdekte melkplaats vast. Deze inmiddels verdwenen plek is weer opgebouwd tot veranda. Zowel de schoppe als de boerderij zijn voorzien van houten topgevels, in de voor de streek zo kenmerkende rode kleur (bollenrood). Ook zijn alle luiken vervangen en waar nodig opnieuw bevestigd. Veel steun hebben we gehad aan het boek “De Heurne, onder Dinxperlo” deel 2, geschreven door Gerrit Doornink, Henk Keuper en Frits Ruesink.

Er is extra aandacht geschonken aan de natuur. De poel is in 2004 aangelegd op een nat stuk bouwland. Waterhoentjes, meerkoeten en zelfs de ijsvogels zijn er te zien. De poel is omgeven door elzensingels, knotwilgen, en besdragende struiken. Allemaal soorten die kenmerkend zijn voor het Achterhoekse coulisselandschap, zoals de krent, kardinaalsmuts en vlier. Ook de berk, eik en hazelaar ontbreken niet.
Van de snoeitakken leggen we rillen aan van 1,8 meter hoogte. Hierin zitten vogelsoorten (o.a. roodborst, winterkoning, vliegenvanger), insecten (o.a. metselbij, duizendpoot, pissebed) en zoogdieren (egel, hermelijn en bosmuis).
De kerkuil zit jaarlijks in de broedkast achter de topgevel van de schoppe. Zij komt regelmatig binnen met een rat of muis. Natuurlijke bestrijding dus. Ook de boerenzwaluw maakt gebruik van de schoppe. Zij broedt in het kippengedeelte.

Duurzaam

In de boerderij zijn de te verwarmen ruimtes voorzien van dubbel glas en spouwmuurisolatie. De huiskamer wordt verwarmd door een hout gestookte kachel. Het hout komt grotendeels van eigen erf.
We voorzien in onze elektriciteit middels 24 zonnepanelen. In het bakhuusje bakken we regelmatig ons brood m.b.v. eigen hout. We pompen grondwater op om onze schapen, kippen, weiland, bongerd en tuin van vocht te voorzien.
De bouwsels (hooiberg, veranda en bakhuusje) hebben wij zelf getimmerd en gemetseld van hergebruikte materialen, zoals eiken gebinten, blauwe dakpannen, vuurvaste stenen en gesmeed ijzerwerk. Alles gedurende vele jaren verzameld uit de directe omgeving.

Stemmers beoordelingen

  • Er wordt hier veel gebruik gemaakt van oude materialen om te herbouwen.