Bij deze een kijkje in de rijke geschiedenis van onze boerderij.
Van de vroegste geschiedenis van het goed Kobus, dat oorspronkelijk Coops, Koops of Koopsgoed werd genoemd, is ons weinig bekend. We weten alleen dat het in 1437 nog niet onder die naam bekend was, maar mogelijk de Wuert (=hofstede) genoemd werd. Waarschijnlijk heeft de “stamvader” van het Koopsgoed Koop of Coop geheten. De oudste ons bekende oorkonde waarin het Koopsgoed wordt vermeld stamt uit 1548. Het goed Koops was toen pachtgoed van de Heer Anholt.
Naast het boeren bedrijf waren er als bijverdiensten door de jaren heen een bierbrouwerij, een jeneverstokerij, een maalderij en een bakhuis; schuur met oven.
In 1746/48 werd het achterhuis en mogelijk ook het voorhuis van erve Koops verbouwd.
Op 14 mei 1823 trouwden Gerrit Koobs en Theodora Willemina van Dunnewold. De haardplaat met hun initialen staat nog steeds op de plek in het voorhuis waar voorheen de schouw was. In het plafond is een deel van de omtrek van de vroegere schouw nog te zien.
Vrijwel direct na hun huwelijk begonnen zij met de verbouwing of herbouw van het woonhuis (voorhuis). Op de huidige voorgevel staat 1824, aannemelijk is dus dat toen deze verbouwing klaar was.
In 1963 verliet de laatste Coops het oude goed Kobus. Het goed is zo’n 3 eeuwen door deze familie bewoond.
In 1987 kwamen wij, Henk en Roelie Wamelink hier wonen.
In 2023 is onze dochter en haar gezin bij ons op het erf komen wonen en is de verbouwing van het achterhuis begonnen. In 2024 was het achterhuis omgetoverd tot woonhuis en is de verbouwing van het voorhuis gestart. Deze is eind 2024 afgerond. De volledige boerderij is tijdens deze verbouwing opgedeeld in 2 woonhuizen en verduurzaamd. Denk aan isolatie, warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen.
Veel gebinten zijn bewaard gebleven en in het zicht. De potscheuren die altijd in de oude keuken lagen hebben we laten terugkomen in het toilet van het achterhuis en de entree van het voorhuis.
In het achterhuis hebben we details terug laten komen zoals ‘staldeuren’ en de nendeur en ronde raampjes in de achtergevel. Ook is er een Hilde met scharnieren van het deurtje van de vroegere hooizolder.
In het voorhuis zijn de kozijnen in de voorgevel vernieuwd maar in oude stijl teruggebracht. Het oude eikenhouten plafond is gezandstraald waardoor het ruwe karakter van de oude gebinten weer goed zichtbaar is. Ook is de lange hal vanaf de oude voordeur op dezelfde plek gebleven. Ons is verteld dat de lengte van de hal aanzien gaf. De opkamer en kelder zijn niet meer, wel zijn de ramen van deze ruimtes op dezelfde plek gebleven zodat dit in de zijgevel nog doet denken aan vroegere tijden.
De voorgevel is exact zo gebleven zoals hij 200 jaar geleden gemetseld is. Dit geeft de oude boerderij met zijn oude schuur vanaf de Kreilweg zijn mooie authentieke aanzicht.
We hebben een aantal foto’s bijgevoegd. Uiteraard zijn niet al bovenstaand genoemde details in 6 foto’s te vatten. Hopelijk geeft het jullie een beetje een indruk.
De oude bijbel van Gerrit Koobs uit 1868 is nog in ons bezit en behoort toe aan dit huis. Samen met de oude haardplaat koesteren we deze tastbare herinneringen aan de oudbewoners van deze boerderij.
We hopen jullie zo een mooi inkijkje te hebben gegeven in onze boerderij.