Luikenproject in volle gang

De luiken gaan in de grondverf.
De latten zijn gereed om aan elkaar bevestigd te worden.
De luiken staan klaar om afgehangen te worden.
Het luik wordt stevig in elkaar geklemd.
Uitleg tijdens de praktijkavond bij de Erfgoedklusbrigade.
Hoe bevestig je een luik? Een toelichting.
Deze eigenaar is trots op de luiken die nu hangen.
Nog eens schilderen.
Een plaatje, deze luiken.
Het voorbereidende werk: hier worden de planken geschuurd.
De luiken worden afgehangen.

Mei 2023- Het Luikenproject is in volle gang

De Achterhoek wordt mooier!

Sedert het moment dat de deelnemers aan het LEADER Achterhoek Luikenproject eind 2022 te horen hebben gekregen dat ze een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien, wordt er op allerlei plekken in de Achterhoek flink gewerkt aan de vervaardiging van de luiken aan de boerderijen. De ruim 50 deelnemers aan het Luikenproject houden ons op de hoogte van hun vorderingen. En soms vragen ze ook om advies. Het streven is om het project af te ronden tegen het eind van dit jaar.

Samen met de Erfgoedklusbrigade uit Winterswijk organiseerde de Boerderijenstichting Achterhoek op 30 maart 2023 een praktijkavond luiken maken voor boerderijeigenaren die hun luiken zelf willen vervaardigen. De avond was in de werkplaats van de Erfgoedklusbrigade. De cursisten konden werken aan hun eigen luiken en kregen adviezen over het bevestigen van het geheng, houtsoorten, het verven, etc.

De Boerderijenstichting Achterhoek voert het Luikenproject uit en treedt al doende op als verdeler van de door LEADER en de zeven aan LEADER Achterhoek deelnemende gemeenten ten behoeve van dit project ter beschikking gestelde subsidiegelden. Het gaat om de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Als u meer wilt weten over het Luikenproject, stuurt u dan een e-mailbericht aan projectleider Lyanne de Laat: luiken@bsachterhoek.nl