Sap

Verstand van boerderijen heb ik niet. Maar woonde ooit als geketend eerste burger in een boerderijtje van voor 1900. Tegenover een dame die denk ik.net zo oud was. Als mijn boerderijtje. Toen de medeweekster kabinetszaken, een telefonisch onderhoud met haar had omdat zij en haar man al zeer lang in de echt waren verbonden, gaf zij aan een bezoek van de burgemeester ter gelegenheid daarvan zeer op prijs zou stellen. En dat mocht ook in de herfst zijn, al was de trouwdag in het voorjaar. En dat bevreemde mij. Toch toog ik dat najaar in keurig driedelig grijs met ambtsketen naar de overzijde. En welk onderwerp ik ook aansneed, ze liet het gesprek steeds zo’n wending nemen, dat het eindigde op appels. En bij mijn vertrek kwam het hoge woord eruit. U woont toch hier tegenover? Van de vorige bewoners kreeg ik altijd de appels uit uw tuin. Daar maak ik altijd sap van.
En zo werd mij duidelijk waarom ik in de herfst moest komen. En een uur later in spijkerbroek drie kruiwagens vol met appels afgeleverd. Het werd overduidelijk nog meer gewaardeerd dan mijn bezoek ter gelegenheid van een heugelijk feit.
Want wonen in oud boerderijtje is één….
Maar het leven wordt pas smeuïg als je de appels van de oude bomen in tuin laat verworden tot het lekkerste…

sap

Niels E. Joosten
Adviserend lid
Boerderijenstichting Achterhoek