Poepdoos

Als kind ging ik vroeger met mijn ouders op vakantie naar een oud boerderijtje in de Dolomieten. “Mieters” vond mijn vader dat. Een woord dat mijn kinderen denk ik niet kennen. Ik vond het een heel mooi vakantiehuisje. Terwijl een ander het krot geen blik waardig zou vinden.
Er was geen stromend water en onze behoefte mochten we doen via het gangetje naar bijna buiten waar in het houten hokje met uitgezaagde hartjes, je het houten deksel moest optillen en dan snel moest gaan zitten voordat de ondraaglijke stank je neusje bereikte.

Vandaag mag ik met Han en San als derde jurylid mee naar een boerderij in Vorden. Is dit de mooiste? Wanneer is iets het mooiste? Over smaak valt niet te twisten zei mijn vader altijd. Is mooi een kwestie van smaak? En gaan daar juist niet de meeste twisten over? Gaat mooi over wat je ziet? Over wat je voelt? Of over het verhaal en de belevenis?
Vandaag mocht ik de mooiste boerderij van de Achterhoek bewonderen. En komende weken al die andere mooiste van de Achterhoek.

Hoe gaaf; een westerling die oprecht ontroerd is over de schoonheid van zijn bezit in de Achterhoek. En vooral vanwege het uitzicht op de boerderij van het zijn overburen uit ca. 1200. De gastheer is de 2e eigenaar van deze prachtige boerderij uit ……???? Was vele 100-en jaren in bezit van één familie.

Jaarlijks genieten vele B&B-bezoekers van deze prachtige gemoderniseerde boerderij, met ingebouwde bedstee; kampeerplaats voor 1 kampeermiddel. Met uitzicht op de kerk. En verder alleen het prachtige Achterhoekse coulissen landschap. In de schuur nog de platte wagen van de oorspronkelijke eigenaren. En overgroeid in de tuin hun melkwagen.
Naast de monumentale walnotenboom stond ooit het kippenhok. Wat een zonde dat dat is verwijderd maar hoe begrijpelijk nu daar de twee ligbedden voor de toeristen. Die nu ook verder vertellen hoe mooi en zichtbaar de cultuurhistorie van de Achterhoek is. Hou dat vast! Want dat is het mooiste! En voor mij de bij de ingang herplaatste…

poepdoos

Niels E. Joosten
Adviserend lid
Boerderijenstichting Achterhoek