Winterswijk-Kotten Burloseweg 44 Boerderij Oossink

Oossink is ca. 800 jaar oud, en is een van de bitter weinige historische Scholtenboerderijen die nog steeds de vorm van een een ‘los hoes’ hebben behouden.
In 2016 werd een boek over de boerderij uitgegeven, met als titel: Oossink, 800 jaar scholtengoed, ISBN: 97-8-90-9029639-5.
Vrijwel dagelijks wordt de boerderij door toeristen vanaf de openbare weg gefotografeerd.
Tot 1967 was Oossink als boerderij effectief in gebruik bij de broers Tannemaat. Na hun vertrek wegens gevorderde leeftijd werd het pand onder toezicht van monumentenzorg gerenoveerd, en geschikt gemaakt voor bewoning met instandhouding van alle historische elementen.
In 1965 werd het ingeschreven als rijksmonument.
Inmiddels werd op de omliggende landbouwgrond tussen 2002 en 2005 nieuwe natuur plus bos aangelegd, en het geheel gerangschikt als NSW-landgoed.

Duurzaam

Als rijksmonument moet uit dien hoofde de boerderij in stand worden gehouden. Dat brengt ook de rangschikking als -NSW-landgoed met zich mee. De huidige eigenaars/bewoners hechten gezien het historische karakter zeer aan duurzaamheid van het object.

Het kapitale dak is vrijwel geheel voorzien van 15 cm dik glaswol isolatie. Dat geldt ook voor de verdiepingsvloer.
Middels glazen dakpannen is de gehele zolderverdieping royaal voorzien van daglicht.
Voor verwarming van het gehele gebouw staan 2 systemen naast elkaar operationeel ter beschikking: 2 gasketels, en 2 pelletketels (inhoud bunker voor pelletkorrels ca 13 m3).
In de tuin liggen 54 zonnepanelen goed voor ca 12.000 kw jaarlijkse opbrengst.

Jan en Anne Meijer, bewoners van het landgoed Oossink gelegen in de buurtschap Kotten bij Winterswijk, willen langs deze weg iedereen hartelijk bedanken die door zijn of haar keuze voor deze boerderij als de mooiste in de Achterhoek er toe hebben bijgedragen, dat die op de tweede plaats is geëindigd.

Omdat de eigenaren de boerderij in oude staat laten en er bij een mooi landgoed hebben gemaakt
Prachtige boerderij met een schitterend landgoed erom heen.
Schitterende boerderij en prachtige ligging
Ik ben er geweest. Fantastisch mooie boerderij
Prachtige idyllische plek
Niet alleen het exterieur maar ook het interieur zijn prijzenswaardig
Unieke boerderij in de achterhoek fantastisch gelegen tussen de waterpartijen.
Echt heel mooi.
prachtig
Combinatie van historie, zorgvuldige restauratie en huidige uitstraling op een uniek punt
Deze boerderij met prachtige vijver zou wat mij betreft mogen winnen.
Prachtige boerderij van binnen en van buiten. Het geheel met de zorgvuldig aangelegde tuin maakt een fantastisch mooi geheel.
Boerderij Oossink is al lang geleden met liefde gerestaureerd en was meteen ook toegankelijk doordat de eigenaren startten met een inmiddels lange traditie van kleinschalige concerten. Een prachtig boek over de historie zie ik als een voorbeeld van hoe je boerderijgeschiedenis in zijn context documenteert De eigenaren zijn al op leeftijd en ik gun ze deze bekroning van hun oeuvre – want Oosink is meer dan alleen een boerderij – het is een ensemble en zelfs een NSW landgoed. Pluim!
Ik vind de meeste getoonde boerderijen mooi en een prijs waard. Maar boerderij Oossink heeft voor mij een persoonlijke emotie en daarom kies ik deze voor de mooiste.
Ontzettend mooi
Een prachtig stuk erfgoed met duurzaamheid hoog in het vaandel.
Simpelweg de mooiste.
Mooiste boerderij en tuinen.
De vorm van een los hoes is bijzonder en fraai geconserveerd
Prachtige authentieke Scholtenboerderij, in een gave staat en met zorg gerestaureerd.
Bijzonder en oud object dat met liefde en toekomst bestendig is gerenoveerd
Een prachtige authentieke boerderij!
Prachtige boerderij waarin oude details bewaard zijn gebleven en smaakvol gecombineerd worden met enkele moderne aanpassingen. Tevens een zeer mooie tuin.
Oogt het meest authentiek en qua model vindt deze persoonlijk de mooiste. Niet voor niets rijksmonument!
Los Hoes en bovendien zeer fraai gerestaureerd
Schitterende lokatie
Mooier kan het niet.
Unieke boerderij in alle opzichten
Boerderij Oossink is een parel in het buitengebied van Winterswijk. Prachtig gerestaureerd met veel oorspronkelijk oude elementen
Gewoon de mooiste!!!
Gewoon erg mooi
Ik vind het een erg mooi boerderij ook het landschap wat eromheen ligt met die mooie vijvers en ze hebben er binnen ook iets heel moois van gemaakt vandaar mijn stem op deze boerderij
Met zoveel zorg en aandacht gerestaureerd en gerenoveerd. Parel in het buitengebied van Winterswijk.
Mijn vrouw en ik wonen zelf ook in een eeuwenoud rijksmonument – Op het Trepken – in Doesburg. Wij weten dus ook hoeveel inspanning het kost om zoiets in stand te houden. Als mede-Senecant, heb ik met interesse alle 19 aangemelde boerderijen bekeken. Het prachtige gebouw en de fraai aangelegde onderhouden tuin (park!) van Anne en Jan Meijer steekt er met kop en schouders bovenuit, chapeau!
oorspronkelijk en uniek
Prachtig
Autentieke indeling; tegelijk een funktie voor de regio; in een prachtige omgeving; allemaal heel goed in balans.
Mooie scholtenboerderij met zijingang
We kennen de boerderij van onze vrienden en weten wat ze er door de jaren heen aanhebben gedaan om het in zowel bewoonbare staat te brengen als wel zoveel mogelijk oorspronkelijke kenmerken te behouden, zowel binnen als buiten.
Behoud van de karakteristieke sfeer van de boerderij is door de 8 eeuwen heen qua exterieur en interieur prachtig behouden. De duurzaamheids aanpassingen zijn goed geïntegreerd zonder afbreuk te doen aan het karakter. De boerderij met het omringende erf is fraai gesitueerd in het landschap. Voor mij een echte winnaar. Prachtig!
Van de 19 boerderijen vind ik dit de mooiste. De mooiste boerderijen staan sowieso in Winterswijk. Wat ik bij de 19 boerderijen mis is een boerderij met een originele onderschoer.
Duurzaamheid , wat je niet verwacht bij deze prachtige boerderij. Zonnepanelen, pelletkachels , goed nagedacht voor de toekomst om de boerderij te behouden in deze staat.
Mooi
Geweldig verduurzaamd
Prachtig zo.n mooie statige scholtenboerderij.
echt historisch monument met landgoedstatus
Echt grote oude boerderij met prachtige omgeving. Ook interieur mooi aangepast aan deze tijd en de mogelijkheden van de boerderij zelf.
Vind ik de mooiste.
Gewoon een plaatje.
Prachtig, ook de aanleg van het park erbij.
Prachtige ligging van deze mooie boerderij…
schitterende boerderij
Prachtige boerderij met schitterend landgoed
Een fantastisch mooie boerderij met een bijzonder aangelegd landgoed, waarbij de eigenaren de hele boerderij in ere gehouden en met zoveel zorg en respect onderhouden en zelfs de hele plek tot waar stukje paradijs hebben gemaakt.
Prachtige boerderij met schitterend landgoed en mooie vijvers. Ook van binnen mooi vormgegeven.
Prachtige gerestaureerde boerderij en de tuin ziet er fantastisch uit.
prachtige relatie boerderij en zijn omgeving
Het is een prachtig boerderij met een ontzettende mooie uitzicht heerlijk natuur.. en de eigenaren zijn zelf ook super tof..!!
Ik heb gezien hoe zij zich hebben ingezet om de boerderij te krijgen tot wat het nu is echt een plaatje in de oorspronkelijk staat met alle nieuwe technieken van nu.
Zo oud en verantwoord geconserveerd met natuur eromheen. Dat verdient veel eer
Mooie combinatie van schitterende boerderij en zelf aangelegd landgoed
Op deze prachtige boerderij liggen de roots van mijn familie