Ik weet niet of wij de mooiste boerderij hebben, maar als bestuurslid kan ik natuurlijk niet achterblijven.
Deze boerderij Nijs ligt op de droebel ’t Spekschoor. Vroeger stonden er 5 boerderijen op de Droebel (groep huizen die dicht bij elkaar staan op een verhoogd stuk grond) namelijk Gais, Nijs, Ennekes, Triemes en Van Harxen. Het eerste huis op de droebel is waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 1600. De boerderijen Nijs en Ennekes staan heel dicht op elkaar. Dat is voor boerderijen vrij uniek.
Uit genealogisch onderzoek blijkt dat waarschijnlijk iedereen die Spekschoor, Specksgoor (emigranten voor 1800 naar USA) of Spexgoor (tak gemeente Ruurlo) heet, een voorouder heeft waarvan het huis op deze droebel heeft gestaan.

Boerderij Nijs is al heel vaak verbouwd. Bij de laatste verbouwing vonden we in de zwarte grond onder de tegels in elke hoek van de woonkamer 4 super grote veldkeien waar vroeger de (hoek)palen van het huis op stonden. Deze keien liggen nu bij ons in de tuin. Verder is bij de laatste verbouwing de kelder en opkamer intact gebleven. De uitsparing van de bedstede in de keuken is er nog, maar die was voor 1960 al verbouwd tot aanrecht met kastjes. De oude tegels uit de keuken, volgens mijn opa oorspronkelijk uit de oude waterstaatskerk, liggen nu in de berging. De gebinten die de boerderij nog steeds dragen zijn van voor 1800 gedateerd. De laatste grote verbouwing was in 1922 waarbij het achterhuis is verbreed.

Als geboren en getogen “Zuwentse” is Zieuwent met de droebels en boerderijen mij dierbaar.
Rijke geschiedenis, schitterende en gewaardeerde boerderij.