Dit raam is gemaakt in 1776
Het is een van de vele ramen van Huize de Kiefskamp in Vorden, een van de acht “kastelen” in Vorden en rijksmonument.
In die tijd waren de ruiten klein omdat de techniek om grote ruiten te maken nog niet was uitgevonden. Het glas is verkleurd onder de invloed van de tijd. Dat geeft het monument een bijzonder karakter, voor wie het weet en ziet.

De bewoner vertelde dat deze ruiten onder de beschermde regelgeving van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vallen, bij breuk zou er gezocht worden naar antiek glas uit dezelfde periode, vervanging door nieuw glas is niet aan de orde.

Dit raam is gemaakt in 1915
Het is een van de ramen van Boerderij de Goedenberg in Hummelo op landgoed Keppel en gemeentelijk monument.
In die tijd waren de ruiten groter, deze ruiten zijn van getrokken glasplaten gemaakt, het glas is niet vlak en uitgezakt in de tijd. Het geeft het monument een eigen karakter en is goed zichtbaar van buiten maar ook voor wie naar buiten kijkt.

De bewoner vertelde dat deze ruiten niet onder de bescherming van het gemeentelijk monumentenregister vallen, er zou ook nieuw monumentenglas geplaatst mogen worden om te voldoen aan de regels van duurzaamheid. De bewoner heeft een aantal ontbrekende ruiten vervangen door vergelijkbare oude ruiten.

Stel dat je als jurylid moet kiezen uit twee vergelijkbare monumenten, de een met ruiten uit de tijd van de bouw en de ander met duurzame ruiten die later zijn geplaatst, waar zou je dan de meeste punten aan toekennen in het kader van de “mooiste boerderij in de Achterhoek”.

Dit is een verplicht veld
Selecteer een optie
Dit is een verplicht veld