Drie premières in Vorden, het boerenerf in de toekomst / geannuleerd!

Het boerenerf staat volop in de belangstelling, maar wat is een boerenerf, hoe ziet het eruit, wat is het in de toekomst?
Het Boerderijenfonds heeft drie korte inspirerende films van circa 8 minuten gemaakt waarin deze vragen aan de orde komen.
De boerderij van de familie Smeets in Vorden is één van de gefilmde boerderijen. Daar gaan op zaterdag 27 november de filmpjes in première.

San Smeets, bestuurslid van de Boerderijen Stichting Achterhoek, nodigt belangstellenden uit op haar boerenerf. Met haar man restaureert ze de monumentale boerderij De Zelst op duurzame wijze met moderne technieken en met behoud van de geschiedenis. Op De Zelst leven zoals vroeger werkpaarden, koeien, geiten, kippen en katten tezamen met het gezin. Door de dieren heeft de boerderij weer het karakter van haar oorspronkelijke agrarische functie. De koeien leveren hoogwaardig vlees, de geiten wol, de kippen zorgen voor de eitjes en de katten houden het erf muisvrij. Hier is te beleven hoe een boerenerf vroeger was. Dagelijks genieten er nu vele voorbijgangers van dit ouderwetse boerenerf waarvan er duizenden waren.

Naast De Zelst zijn er nog vijf boerenerven gefilmd, ieder met hun eigen verhaal. Landschapsarchitecten en erfontwerpers Greet Bierema, Stieneke van der Wal en Anneke Coops vertellen in de video’s over de traditionele indeling in voor- en achtererf, de combinatie van wonen en werken, de geschiedenis als inspiratiebron voor ontwikkeling en de relatie tussen erf en het omringende landschap.

De vertoning van de drie filmpjes vindt plaats op zaterdag 27 november in boerderij De Zelst in Vorden, Zelstweg 1 vanaf 14.00 uur. Na ontvangst met koffie en thee en een welkomstwoord van René Spekschoor, voorzitter van de Boerderijen Stichting Achterhoek, geeft Anneke Coops een rondleiding over het erf van De Zelst. Daarna worden de video’s getoond in de gerestaureerde deel van de boerderij en ter afsluiting, zo rond 16.00 uur serveert San een huisgemaakte soep. Tijdens het nuttigen daarvan is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten.

Iedereen met belangstelling voor het boerenerf is van harte welkom maar er is slechts een beperkt aantal plaatsen wegens de huidige coronamaatregelen. Na aanmelding op info@bsachterhoek.nl wordt een bevestiging toegezonden.

Vanaf 27 november zijn de video’s te zien op de website van www.boerderijenfonds.nl

Meer informatie over de Boerderijen Stichting Achterhoek op www.bsachterhoek.nl